Seabin sætter fokus på havets helbred
”Otte millioner ton plastaffald lander i naturen og havene hvert år. Det har ledt til dokumenterede skader på hele 270 marinearter, der sidder fast i plasticaffald eller spøgelsesnet. Mikroplast dræber både mennesker og dyr i havene”, kilde WWF.
Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget.
Således resonerer ForSea, når de investerer i en SeaBin og placerer den i havnen ved Kulturværftet i Helsingør. En SeaBin er en flydende indsamlingsanordning, der fungerer som en skraldespand med sug, og samler det skrald, der flyder rundt på overfladen. En effektiv anordning, som hjælper med at holde rent. Finansiering og vedlighold står ForSea for, mens Helsingør Havne varetager arbejdet med at tømme den. Øresundsakvariet er med og bidrager med information og aktiviteter for f.eks. skoleklasser, som får belyst problematikken med affald i havene.
”Grunden til vi vælger at investere i de her tønder er, at havets velbefindende har langt større betydning for jordens beboere, end man kan forestille sig. Det er vi nødt til at gøre opmærksom på. Vi har valgt at placere tønden i havnen ved Kulturværftet, nær Kronborg, af flere årsager. Vores håb er, at tønden ikke blot fjerner affald fra havnebassinet, men også bidrager med at skabe opmærksomhed og forståelse, så vi undgår at få nyt affald i havnen, og fremover passer bedre på vores have”, siger Anna Prytz Head of Sustainability hos ForSea.
”Helsingør Havne er glade for at kunne hjælpe med opsamling af skrald og affald i havnebassinet, og samtidig sætte fokus på forureningen af vores havne og nære farvande. Vi er alle nødt til at tage bedre vare på vores have, og ved at tage del i SeaBin projektet kan vi forhåbentlig bidrage til øget opmærksomhed på udfordringerne med affald i havene”, siger Jesper Schrøder Havnechef ved Helsingør Havne.
” Øresundsakvariets erklærede formål er at formidle havets biologi i almindelighed og Øresunds specielle flora og fauna i særdeleshed. Vi er derudover stærkt engagerede i FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling, hvor vi bl.a. har fokus på mål nummer 14, der omhandler bevaring og sikring af verdens have. Vi skal være med til at hindre havforurening, og med denne SeaBin kan vi rette fokus på havaffald og forurening med næringsstoffer overfor besøgende”, siger Jens Peder Jeppesen Akvarie- og museumschef ved Øresundsakvariet.
Den 10. august kl. 10.00-10.30 vil ForSea, Helsingør Havne og Øresundsakvariet alle tre være til stede ved den opsatte SeaBin og stå klar til at svare på eventuelle spørgsmål.
Information om Seabin:
Det hele begyndte med en passion for havene og viden om, hvordan mennesker ødelægger dem. Surferne Andrew Turton og Pete Ceglinski var trætte af at se alt det affald og besluttede sig for at opsige deres jobs og skabe en løsning, som kunne samle affald og olie fra de have, som de elskede. I 2015 blev SeaBin lanceret, med hovedsæde i Australien. I dag findes der mere end 860 tønder placeret rundt i verden.
Hver Seabin kan indsamle:
90.000 plasticposer pr. år
35.700 engangskrus pr. år
16.500 plastflasker pr. år
166.500 plasticbestik/plastdele pr. år
Kontakt presscontact@forseaferries.com for yderligere information.
ForSea og færgelinien mellem Helsingør-Helsingborg følger myndighedernes retningslinier for mindskning af smittespredningen af COVID-19. Vi har god plads ombord, ekstra rengøring af alle overflader, opstillet håndsprit, og vi opfordrer alle rejsende til at holde afstand og blive hjemme, hvis de oplever de mindste symptomer.
Læs mere her:
https://www.forsea.dk/corona
https://www.forsea.se/corona
https://www.forseaferries.com/corona
Helsingør-Helsingborg overfarten er regionens flydende bro, som består af de fem færger: Aurora, Tycho Brahe, Hamlet, Mercandia IV og Mercandia VIII. Færgerne er miljøvenlige og udrustet med katalysatorer. Derudover er Aurora og Tycho Brahe begge konverteret til batteridrift for en investeringssum på ca. 300 mio. SEK. INEA, et forvaltningsorgan for innovation og netværk under EU har støttet med ca. 120 mio. SEK. I 2019 transporterede ForSea 7 mio. passagerer og 1,3 mio. personbiler, 440.000 lastbiler og 16.000 busser. Det svarer til 20% af de køretøjer, der krydsede Øresund1 2019. Overfarten fremmer integrationen og væksten i Øresundsregionen og drives af 550 medarbejdere, som dagligt arbejder for en sikker og effektiv forbindelse mellem Sverige og Danmark. Målsætningen er at gøre rejsen så behagelig som muligt. Forbindelsen bidrager derudover med at skabe omkring 2000 jobs i regionen. Kristian Durhuus er CEO for ForSea AB, som ejes af investeringsfirmaet First State Investments.